Vandaag geopend 12:00 - 18:00

Blog | Ontwikkel jouw beste bewustzijn

29 juni 2022

We hebben geen invloed op het dagelijks leven, maar kunnen er wel mee leren omgaan of aanpassen. Een sterk voorbeeld hiervan is de coronapandemie en hoe dit ons allemaal getroffen heeft. In deze situaties wordt bepaald hoe sterk onze mentale kracht is. Als jij op zee zou gaan varen met je zeilboot en er komt een stevige wind op zetten, kan je niks aan de windsterkte veranderen, maar wel de stand van jouw zeilen bepalen! "Is dat dan mentale kracht?" Ja, zeker! 🧠💪 

Wat is mentale kracht eigenlijk?

Mentale kracht is de innerlijke kracht die individuen in staat stelt om hard te werken, weerbaar te zijn bij tegenslag en vast te houden aan hun langetermijndoelen. Het bovenstaande gaat op voor vrijwel ieder persoon die succesvol en gelukkig in het leven staat. Uiteraard verschilt dat per persoon. 😉 

De keuzes die wij maken en hoe wij omgaan met omstandigheden is bepalend voor hoe wij in de toekomst zullen reageren op bepaalde situaties. Er zullen zich altijd situaties voordoen die je niet helemaal kan voorkomen of voorzien. Je auto gaat stuk, het begint te regenen tijdens het hardlopen of de sportscholen gaan dicht wegens een lockdown. 

Het is in deze situaties belangrijk hoe jij omgaat met dit soort onverwachte momenten of gebeurtenissen. Je kan blijven hangen in keuzes die uiteindelijk weer dezelfde resultaten maken of je kiest voor verandering en creëert daarmee een nieuw bewustzijn. Hoe creëer je dan zo'n bewustzijn?  

Hoe train je jouw mentale bewustzijn?

De vaardigheden die je traint, komen niet alleen van pas in de dagelijkse bezigheden. Je hebt er op ieder moment in je leven wat aan. Daarom geven wij jou 7 tips hoe je jouw mentale kracht kan verbeteren. 

  1. Vergroot je zelfbewustzijn. Het vergroten van je eigen bewustzijn kan door een taak of doelstelling zo concreet mogelijk worden gemaakt. Dit kan door middel van het SMART formuleren (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden). Voorbeeld: Ik ga maximaal 3x in de week na mijn werk naar de sportschool.
  2. Focus op je taken en praktische doelen. Laat je niet teveel afleiden door alles om je heen, maar richt je op jouw doel en breng daarin focus door afleidingen weg te doen. Leg bijvoorbeeld je telefoon eens weg en lees een goed boek of zoek een stille ruimte op in plaats van een druk café. 
  3. Visualiseer succes. Schrijf al jouw doelen en dingen die je wilt bereiken uit op een groot whiteboard of een kladblok. Denk hierbij aan je studie halen, een wereldreis maken, een mooie auto kopen, etc. Zo heb je ze letterlijk voor ogen en kan je altijd terugkijken op de doelen die je voor jezelf hebt gesteld. 
  4. Denk positief. Als jij jezelf richt op het positieve, haal je hier veel goede energie uit. Probeer dus constant moeilijke situaties om te buigen naar positieve reacties door je gedachtes op het positieve te richten. Ging het sporten minder goed vandaag? Geen probleem, je hebt het in ieder geval geprobeerd! Morgen is er weer een dag! 
  5. Mediteer. Mediteren kan op veel manieren, maar gewoon je ogen sluiten en op een stil plekje gaan zitten is al een goed begin. Neem lekker een moment voor jezelf, neem alles in je op en adem in en uit.  
  6. Ga voor het maximaal haalbare. Neem niet genoeg met minder, maar richt je altijd op wat maximaal haalbaar is in iedere situatie. Dit hoeft niet té groot uitgedacht te worden maar kan al beginnen bij de meest kleine dingen. Maak eindelijk die puzzel eens af of ren net dat extra rondje tijdens het hardlopen.
  7. Verleg je grenzen. Groei vindt plaats wanneer wij uit onze comfortabele, veilige situatie stappen. Dit kan bijvoorbeeld voor het eerst een berg beklimmen zijn of juist in die spannende achtbaan stappen waar je eerst nooit in durfde. Voor iedereen is deze grens verschillend.  

 

In Cityplaza kan je zeer inspireerde boeken vinden zoals: 'Nu of nooit' van Dai Carter en 'Mentale kracht' van Erik Kaptein, Colinda van Dijk, Jochem Kamphuis. Deze boeken zijn verkrijgbaar bij de Bruna. Tijdschriften kunnen daarnaast een goede inspiratiebron voor je zijn. Kijk eens in de 'Mental Health' of 'The Quest' om meer informatie te krijgen over bepaalde feiten of wetenschappen. Beide tijdschriften zijn verkrijgbaar bij de  Albert Heijn, JUMBO of DIRK. 

Neem eens per dag of per week (afhankelijk waar je lichaam de meeste behoefte aan heeft) bepaalde kruiden of vitaminen die je helpen om tot rust te komen. Wierook van Holland & Barrett kan bijdragen om je mentale kracht te vergroten. Koop geurstokjes en lekkere aroma's bij de Rituals om maximaal te kunnen mediteren en heerlijk zen te worden.

Meer te weten komen over gezonde voeding en zelf beginnen met sporten? Schrijf je dan in voor een gratis FitCity les!

 

Liefs, Team FitCity
Lotte & Kevin